Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (2023)

Table of Contents
Innhold Apple iPad 32 GB (2019)

Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPad 10.2 2019

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (1)

Niklas Plikk

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (3)

Innhold

  Samme som i fjorRaskt og fint, akkurat som forventetNå med tastaturLitt bedre Apple Pencil-brukKonklusjon

I september lanserte ikke Apple bare nye mobiltelefoner, men også et skinnende nytt nettbrett. Det heter selvfølgelig iPad, og er nesten identisk med tidligere generasjoner.

Det er ikke mye nytt å skryte av her, men de små oppgraderingene er velkomne. For første gang har Apples billigste nettbrett fått en «smart connect»-kobling på siden, som gjør at du kan koble til selskapets spesiallagde tastaturdeksel. Skjermen har også blitt et lite hakk større – fra 9,7 til 10,2 tommer. Ellers er nesten alt. Helt. Likt.

På både godt og vondt.

Samme som i fjor

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (4)

Utformingen er som den alltid har vært, med en relativt tykk ramme rundt hele skjermen, og akkurat somfjorårets iPad-modellkan du bruke Apples første smartpenn, Pencil, til å tegne og ta notater på skjermen.

Fjorårets modell fremstår egentlig som den største konkurrenten til 2019-modellen. Bortsett fra en litt større skjerm og en ny tastaturtilkobling skal det godt gjøres å se forskjellen på de to variantene.

Årets versjon har den samme prosessoren som 2018-varianten, A10 Fusion, og samme batterikapasitet som før. Det vil si rundt 10 timer bruk, som stort sett betyr at du kan bruke den i flere dager før du lader den, forutsatt at du bare bruker den til litt sofaunderholdning på kveldene. Årets iPad har fått litt mer minne, nå 3 GB, men i praksis har ikke dette utgjort noen forskjell vi kan merke. Det kan imidlertid tenkes at dette vil gjøre den i stand til å ta imot fremtidige oppdateringer litt lenger enn fjorårets modell.

Raskt og fint, akkurat som forventet

Selv om det i teorien er en gammel prosessor, har vi ikke sett antydning til forsinkelser eller problemer for nettbrettet. Menyer sklir over skjermen like fint som på andre iPader, apper åpner seg raskt og alle de tusenvis av appene på App Store er fortsatt støttet.

For all del, dette er ikke nettbrettet du bruker for å utføre de villeste videoredigerings­prosjektene på. Skjermen har ikke den silkemyke 120 Hz-oppdateringen til iPad Pro-modellene eller den ekstreme A12X-prosessoren som får bærbare PC-er til å skjelve. Men til surfing, Netflix-titting og spilling holder dette i massevis. Og det er vel også derfor man kjøper den billigste iPad-varianten?

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (5)

Det nye operativsystemet, iPadOS, har også blitt en fryd å bruke. Det har blitt enklere å kjøre flere apper samtidig på skjermen, og vi setter pris på den nye hjemskjermen hvor du endelig kan se flere ting enn bare rader med apper. Det er ikke en fullverdig PC-erstatter enda, men på mange områder blir avstanden stadig mindre.

Nå med tastatur

Den største nyvinningen med iPad 10,5 2019 er altså de tre små metallrundingene på siden, som utgjør Apples Smart Connect-kobling. Denne ble først introdusert i denopprinnelige iPad Profor fire år siden, og dukket for første gang opp i en ikke-Pro-variant tidligere i år, da iPad Air også fikk den.

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (6)

Det gjør at det ikke lenger bare er Pro-variantene som kan få et skikkelig tastatur. Tastaturet smetter på plass med solide magneter langs kanten, og du trenger bare å brette det ut for å begynne å skrive. Som et deksel i seg selv fungerer det greit, selv om det stikker betydelig mer ut enn et vanlig skjermdeksel.

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (7)

Som vi har nevnt i tidligere tester er tastaturet overraskende bra. Det vil naturligvis ikke erstatte et dedikert og stort tastatur med skikkelige brytere, men her kan du skrive både lange e-poster og skoleoppgaver uten problemer. Sammenlignet med tastedekslene fra iPad Pro-modellene oppleves tastene som litt hardere å trykke ned enn før, og spesielt mellomromstasten er lite medgjørlig. Dette er nok en vanesak, men vi foretrekker tastene til iPad Pro-dekselet, selv om årets variant også gjør en grei jobb. Vi kan også nevne at selv om tastaturet er relativt lite var det sjeldent vi trykket på feil knapp fordi de satt tett sammen.

Den største ulempen med tastaturet er prisen. Du må ut med hele 1690 kroner for tastaturet, som jo nesten nærmer seg 50 prosent av iPaden alene.

Litt bedre Apple Pencil-bruk

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (8)

I fjor fikk den vanlige iPad støtte for smartpennen Apple Pencil, som opprinnelig ble lansert sammen med iPad Pro i 2015. Årets versjon fungerer selvfølgelig også med smartpennen, men du er fortsatt nødt til å punge ut nesten tusen kroner for den lille, hvite pinnen. Prisen har ikke falt en krone i løpet av årene, til tross for at etterfølgeren har en nyere og mer avansert penn.

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (9)

Vi lar oss også undre over at hverken tastaturet eller nettbrettet har noen god måte å lagre Pencil på, i tilfelle du ender opp å kjøpe hele pakken. Hadde det ikke vært fint med en liten slire på siden av tastaturet, for eksempel?

Selv om det er samme penn og nesten samme iPad, har kombinasjonen blitt hakket bedre å bruke sammenlignet med fjorårets variant. Forsinkelsen er senket fra 20 ms til 9 ms, noe som utgjør en merkbar forskjell. Tegner du en rask linje henger ikke streken så langt etter pennespissen som vi så antydninger til tidligere. Men med det sagt, hvis du er ute etter et godt nettbrett å tegne på bør du nok se mot de nyeste iPad Proene. Apple Pencil 2 er rett og slett et langt mer raffinert produkt enn originalen, med både bedre lademulighet, bedre ergonomi og en litt mykere tupp som gjør den mer behagelig å tegne med. Til notater og småtegning holder imidlertid årets vanlige iPad i massevis.

Konklusjon

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (10)

Apples største konkurrenter er deres andre iPader. Du har selvfølgelig noen gode nettbrett fraHuawei og Samsungogså, men apputvalget og operativsystemet klarer rett og slett ikke å nå opp til iPad. I hvert fall ikke for de fleste.

Så hvilke nettbrett er de nærmeste konkurrentene? Fjorårets iPad spretter frem som en soleklar kandidat, da den har nesten identisk maskinvare, men koster i skrivende stund 800 kroner mindre –3200 kroner ifølge Prisjakt. Der får du altså litt mindre skjerm, ingen tastaturkobling og litt mindre RAM. For de fleste vil nok dette være et bedre kjøp, så lenge 2018-versjonen av nettbrettet er i salg.

Ser man den andre veien, på de litt dyrere modellene, er iPad Air det nærmeste alternativet. Her får du kraftigere prosessor, A12 Bionic fremfor A10 Fusion og en bedre skjerm og mer lagring tilca. 5300 kroner. Hakket over der igjen har vi den minste iPad Proen som koster betydelig mer:8000 kroner.

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (11)

Så da ender det opp med en liste som dette:

 • Har iPaden din blitt for gammel og du er ute etter en ny variant? Kjøp årets iPad hvis du vil ha tastatur, eller fjorårets hvis ikke.
 • Har du en relativt ny iPad som fortsatt fungerer greit? Vent til neste generasjon.
 • Trenger du ny iPad og vil ha noe litt kraftigere? Kjøp iPad Air eller gå «all in» på en iPad Pro som faktisk byr på noe virkelig nytt.

Så enkelt er det.

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (12)

8

Meget bra

Apple iPad 10.2 2019 - Test - Tek.no (13)

Apple iPad 32 GB (2019)

annonse

Det er ikke så mye nytt å skryte av, men prisen er fortsatt uslåelig

Fordeler

 • +

  Endelig skikkelig tastaturstøtte

 • +

  Hundrevis av gode apper

 • +

  God skjerm

 • +

  God byggekvalitet

 • +

  Stort batteri

 • +

  Har støtte for Apple Pencil

Ting å tenke på

 • Tilbehøret er DYRT

 • Samme prosessor som forgjengeren

 • Proprietære løsninger (som vanlig)

 • Minsteversjonen har bare 32 GB lagringsplass

Mer om

5epleiOSIpadiPad 10iPadOS

annonse

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 28/03/2023

Views: 6462

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.