Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (2022)

Het is weer vakantietijd en dat betekent dat wij fietsers er weer massaal op uittrekken. Dit kan vanaf huis met de fiets, maar als je liever verder van huis wilt, kun je gemakkelijk een fietsendrager plaatsen op je auto! Met een goede fietsendrager kun je probleemloos je stadsfiets, elektrische fiets, mountainbike of racefiets meenemen. Maar dan moet die fietsendrager wel bij je auto passen. In deze koopgids lees je wat de beste fietsendrager voor jouw auto en je fiets(en) is: een Thule fietsendrager, Pro User fietsendrager of misschien wel een SeaSucker.

Bij het kopen van een nieuwe fietsendrager zijn er een aantal punten waar je op moet letten. De eerste is natuurlijk of je een fietsendrager voor op je trekhaak wilt monteren. Als je auto geen trekhaak heeft, dan kun je kiezen voor een fietsendrager zonder trekhaak, oftewel een dakdrager.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (1)

Een tweede aandachtspunt is het type fiets dat je wilt vervoeren. Sportfietsen, zoals racefietsen en mountainbikes, zijn vaak relatief licht. Elektrische fietsen zijn juist erg zwaar en kunnen daarom niet op elke fietsendrager gebruikt worden. Afhankelijk van het aantal fietsen en het gewicht van de fietsen kun je bepalen welke fietsendrager het beste aansluit bij je behoefte.

Het type fietsendrager dat het beste bij je past hangt dus niet alleen af van de mogelijkheden van je auto, maar dus ook van de fietsen zelf. In eerste instantie moet je kijken naar wat jouw auto aan mogelijkheden heeft. Daarna is het van belang het type fiets dat je wilt vervoeren mee te nemen in je overwegingen.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (2)

En dan hebben we het nog niets eens gehad over de vele fietsendrager accessoires die je kunt krijgen. En de regels voor fietsendragers voor de verschillende Europese landen is ook iets om rekening mee te houden. We hebben het allemaal op een rijtje gezet in deze uitgebreide fietsendrager koopgids.

Alles over fietsendragers

 • Fietsendragers trekhaak
 • Dakdragers
 • Fietsendrager accessoires
 • Tips voor fietsendragers
 • Met een fietsdrager naar het buitenland

Fietsendragers trekhaak

Een fietsendrager voor op je trekhaak is makkelijk te monteren en demonteren. De meeste moderne fietsendragers hebben verlichting en ruimte om je (witte) kentekenplaat goed te monteren. Afhankelijk van het model dat je kiest kun je tussen de 1 en 4 fietsen meenemen.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (3)

Sommige trekhaak fietsendragers kun je zelfs uitbreiden. Door een paar extra stangen kun je van je standaard fietsendrager voor 2 fietsen in een handomdraai een fietsendrager voor 3 maken. Een fietsendrager op je trekhaak is prima geschikt om elektrische fietsen mee te vervoeren.

Fietsendrager trekhaak voor elektrische fietsen

Wie een elektrische fiets mee wilt nemen op de fietsendrager komt eigenlijk niet onder een fietsendrager voor je trekhaak uit. Een elektrische fiets weegt namelijk zo rond de 25 kilo. En die til je niet zomaar even op je dakdrager.

(Video) Fietsendrager kopen: Waar moet je op letten?

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (4)

Dakdragers zijn vaak ook niet sterk genoeg om meer dan één elektrische fiets te dragen. En bij een dakdrager moet je er ook zeker van zijn dat je autodak het gewicht wel aan kan.

Bij een e-bike is het dus altijd verstandig een fietsendrager op je trekhaak te kiezen. Maar ook daar moet je wel letten op het gewichtslimiet. Houd altijd rekening dat je fietsendrager een draagkracht nodig heeft van 60 kilo als je twee elektrische fietsen mee wilt nemen.

Het voordeel van de meeste trekhaakdragers is dat ze standaard zijn voorzien van verlichting en een kentekenplaathouder. Bijna alle fietsendragers voor een trekhaak uit ons assortiment zijn geschikt voor het vervoeren van twee e-bikes.

Fietsendragers geschikt voor elektrische fiets

Fietsendragers met verlichting en kentekenplaat

Een trekhaak fietsendrager met ingebouwde verlichting en ruimte voor je kentekenplaat is erg handig. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken of je kentekenplaat of je autoverlichting nog wel zichtbaar zijn.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (5)

Fietsendragers met verlichting hebben een 7-polige óf 13-polige aansluiting. Een fietsendrager met een 7-polige aansluiting heeft alleen achterlichten, knipperlichten en remlicht. Een fietsendrager met 13-polige stekker heeft ook achteruitrijlichten en een mistlamp.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (6)

Moderne auto’s met trekhaak hebben vaak een aansluiting voor een 13-polige stekker. Bij oudere auto’s kan het per merk sterk verschillen of er een 7-polige of 13-polige aansluiting is. Je kunt makkelijk zelf zien welke aansluiting je hebt door simpelweg de aansluitpunten te tellen.

Voor beide versies is natuurlijk ook een verloopstekker te krijgen. Daarmee kun je van 7-polig naar 13-polig gaan of vice versa. De aansluiting van je auto hoeft dus niet leidend te zijn voor de fietsendrager die je koopt.

Fietsendrager voor je trekhaak – kantelbaar

Een ander belangrijk aandachtspunt bij een fietsendrager voor je trekhaak is de mogelijkheid om hem te kantelen. Alle trekhaak fietsendragers uit ons assortiment kun je namelijk gemakkelijk kantelen.

(Video) 5 Tips voor het kopen van een fietsendrager (Consumentenbond)

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (7)

Het voordeel hiervan is dat je dan wel gewoon je achterklep open kunt doen.

Zet je fietsendrager en de fietsen op slot

Naast de mogelijkheid om je fietsendrager te kantelen is het ook de moeite waard om te kijken naar sloten. Bij sommige fietsendragers kun je bijvoorbeeld de aansluiting op je trekhaak op slot zetten. En weer andere dragers hebben de mogelijkheid om de klemmen waarmee je je frame vastklemt op slot te zetten.

Door je fietsen en de fietsendrager op slot te kunnen zetten kun je met een stuk geruster gevoel even je auto, met fietsen, achterlaten. Maar let wel op dat, als je bijvoorbeeld dure wielen in je racefiets hebt, je deze dan nog even met aan kabelslot vastzet.

Waar moet je op letten bij een fietsendrager op je trekhaak?

Bij een fietsendrager voor op je trekhaak is het als eerste erg belangrijk om de kogeldruk van je auto of camper te weten. De kogeldruk is de maximale verticale belasting die jouw trekhaak kan dragen. Voor kleine auto’s ligt die vaak rond de 50 kilo. Grotere auto’s zitten meestal op of boven de 75 kilo. Het gewicht van je fietsendrager moet je wel bij het gewicht van je fietsen optellen.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (8)

Je kunt altijd op de trekhaak van je auto zien hoeveel de kogeldruk mag zijn. Dat staat op een duidelijk plaatje, vaak van metaal. Dit plaatje zit op de trekhaak vast en mag je ook nooit verwijderen. Bij Maximum Vertical Load kun je zien wat de totale druk mag zijn op de kogel. Dat is dus het maximale gewicht van je fietsendrager en fietsen samen.

De kogeldruk is dus niet hetzelfde als het maximale laadvermogen dat je auto kan trekken. Bedenk dat je fietsen en fietsendrager vol op je trekhaak leunen. Een aanhanger of caravan sleep je achter je aan en geeft dus veel minder druk óp de kogel.

Hoe ver mogen je fietsen op de fietsendrager uitsteken?

Bij een fietsendrager voor je trekhaak moet je ook opletten dat je wielen niet te veel uitsteken. In Nederland mogen je wielen maximaal 20 centimeter aan de linker- en rechterkant van je auto of camper uitsteken.

Dat is niet heel erg veel, en het hangt dus van de breedte van je auto af of het past of niet. Twijfel je of het gaat lukken? Meet dan eerste de breedte van je fietsen op. Die is bepalend of je een fietsendrager voor je trekhaak kunt gebruiken met jouw fietsen of niet.

(Video) De Beste Fietsendragers voor Elektrische Fietsen + Kooptips

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (9)

In het buitenland gelden soms strenge regels voor hoe ver je fietsen uit mogen steken. Dan moet je bijvoorbeeld markeringsborden en extra verlichting gebruiken. Over de regels voor fietsendragers in het buitenland lees je verderop meer.

Is je auto te smal of zijn je fietsen te breed? Of is je trekhaak misschien al bezet door een aanhanger of een caravan? Dan kun je kun je nog kiezen voor een dakdrager, een fietsendrager voor op je dak.

Onze favoriete fietsendragers voor je trekhaak

Fietsendragers voor op je dak / dakdragers (Voor fietsendragers zonder trekhaak)

Het voordeel van een dakdrager is dat je fietsen nooit te veel uit zullen steken. Ook heb je geen lichtbalk of een witte kentekenplaat nodig. Bijna alle auto´s zijn geschikt om een dakdrager op te monteren.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (10)

Om een dakdrager voor fietsen te kunnen monteren heb je wel een basis nodig, de dakrails. Die bestaat uit twee dwarsbalken waar je de fietsendrager zelf weer op kunt monteren.

Naast dat je fietsen niet in de weg staan kun je veel meer fietsen kwijt op je dak. Het enige waar je op moet letten is het maximale gewicht dat jouw dak en dakrails mogen dragen. Zolang je onder het gewichtslimiet blijft kun je net zoveel fietsen op je dak vervoeren als dat er op passen. Bij fietsendragers op het dak waar je je voorwiel eruit moet halen, is de drager alleen geschikt voor fietsen met schijfremmen (steekas) als er een aparte adapter gebruikt wordt.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (11)

Een dakdrager voor fietsen is niet geschikt voor elektrische fietsen. Dat komt omdat deze vaak erg zwaar zijn. En een e-bike op je dak tillen, dat is niet iets dat je zomaar doet, ook al ben je een krachtpatser. Een fietsendrager voor je trekhaak is dan veel handiger.

Onze favoriete dakdragers

SeaSucker fietsendrager voor elk autodak

Als laatste hebben we nog een hele bijzondere dakdrager voor fietsen, de SeaSucker. Hier heb je geen dakrails of andere bevestigingspunten voor nodig. De Seasucker bevestig je namelijk met zuignappen op je dak.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (12)

Echt elk autodak is geschikt. De enige uitzondering is als je een auto hebt die gewrapt is. De SeaSucker blijft dan wel zitten, maar kan wel je wrap uit vorm trekken. Je wrap zou dan zelfs kunnen scheuren. En dat wil je natuurlijk niet!

(Video) Lichtgewicht Fietsendrager kopen? TOP 3 & Aandachtspunten

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (13)

En je hoeft niet bang te zijn dat de SeaSucker het niet goed houdt. Hij is zelfs getest met een rallyauto die de meest gekke manoeuvres uithaalt. En de Seasucker? Die blijft gewoon zitten!

Onze SeaSucker dakdragers

Handige accessoires voor fietsendragers

Nu je (hopelijk) weet welke fietsendrager bij jou past kun je ook kijken naar handige accessoires. Veel fietsendragers kun je namelijk met wat hulpstukken uitbreiden of voorzien van een handige oprijgoot of een achteruitrijsensor. Of wat dacht je van beschermingsmateriaal voor je fiets?

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (14)Wie een elektrische fiets op zijn trekhaakdrager wilt plaatsen kan een handige oprijgoot gebruiken. Die hang je makkelijk en snel aan de zijkant van de fietsendrager. Je kunt je e-bike dan snel op de fietsendrager rollen. Ideaal om die zware e-bike niet te hoeven tillen.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (15)

Afhankelijk van welk type fiets kun je ook bredere wielhouders monteren. Dan past je MTB met brede banden of zelfs een fatbike probleemloos op de fietsendrager. Ook handig voor mountainbikes of racefietsen van carbon, de carbon beschermer. Een handig stuk soepel rubber waarmee je kunt voorkomen dat je schade veroorzaakt aan je fiets.

Onze favoriete fietsendrager accessoires

Tips voor het gebruik van jouw fietsdrager

We hebben onze favoriete tips voor het gebruik van een fietsendrager even voor je op een rij gezet. Ga je naar het buitenland met je fietsendrager? Dan hebben we hieronder per land de meest belangrijke regels ook even opgesomd.

 • Zit je op de rand van het gewichtslimiet met een e-bike? Haal dan de accu eraf, dat kan het verschil maken.
 • Carbon frame en onderdelen? Gebruik schuimplastic om alle contactpunten en klempunten te beschermen. Isolatieschuim voor verwarmingsbuizen werkt hiervoor perfect!
 • Haal kinderzitjes en fietstassen van je fiets. Dat scheelt gewicht, maar voorkomt vooral het losraken van onderdelen
 • Stuurbordje voor de toertocht monteren? Doe dat pas bij aankomst. Je zult niet de eerste zijn die op de snelweg zijn stuurbordje van de fiets af ziet waaien…
 • Maak je trekhaak even schoon voor je een trekhaakdrager monteert. Vuil en vet verminderen de grip op de trekhaak.
 • Je 7-polige of 13-polige aansluitstekker blijft langer goed als je de contactpunten regelmatig invet met zuurvrije vaseline.

Regels voor fietsendragers in het buitenland

Met een fietsendrager kun je zo de grens over met je fietsen. Handig voor vakanties of een dagje of weekendje weg. Maar helaas zijn er wel regels waar je aan moet voldoen. Van de maximale breedte die je fietsendrager met fietsen uit mag steken aan de zijkanten en achterkant, tot en met speciale markeringsborden.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (16)

We zetten de regelgeving voor fietsendragers voor een auto per land even voor je op een rij. Let op dat je ook als je alleen door een land heen rijdt naar je bestemming je je nog steeds aan de regels moet houden.

Fietsendrager koopgids 2022 - Waar moet je op letten? (17)

Allereerst zijn er een aantal, hele logische, regels voor fietsendragers die voor alle landen gelden. Sommige zaken klinken erg precies, maar de boetes kunnen flink oplopen per land, dus bereid je goed voor. Deze lijst dient ook slechts ter indicatie. Reis je naar of door een van deze landen, check dan zelf altijd de meest actuele gegevens.

(Video) EEN EBIKE MEENEMEN OP DE FIETSENDRAGER: Dit moet je weten

Algemene internationale aandachtspunten en regels voor het gebruik van een fietsendrager

 • Een fietsendrager zelf heeft een maximum snelheid die je niet mag overschrijden. Let daar goed op!
 • Onderdelen die los kunnen raken zoals bidons, fietscomputers en fietspompen moeten verwijderd worden.
 • Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
 • Zet de fietsen altijd goed vast en zeker ze met spanbanden.
 • Zijn al je achterlichten geheel of gedeeltelijk niet meer zichtbaar? Dan moet je een fietsendrager met verlichting gebruiken. Je kunt ook een verlichtingsbalk plaatsen.
 • Is je kenteken niet meer goed zichtbaar? Bij twijfel moet je altijd een fietsendrager met kenteken gebruiken of een witte kentekenplaat op de achterste fiets monteren.
 • Plak een landensticker (NL) achterop je fietsendrager.
 • De fietsendrager telt mee bij het bepalen van de totale lengte van je voertuig. Op een veerboot kan je auto bijvoorbeeld dus net in een duurdere categorie vallen. Ook kleine weggetjes op het platteland kunnen soms een lengtebeperking hebben, let daar op!
 • De fietsendrager telt ook mee bij het bepalen van de breedte van je voertuig. Dit is van belang op kleine smalle weggetjes, maar ook bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Vaak heeft de linker rijbaan een breedte-beperking.
 • Je mag alleen fietsen vervoeren met een fietsendrager.

Regels fietsendrager Nederland

 • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken aan elke zijkant, dus 40 centimeter in totaal, tot een maximumbreedte van 2,55 meter. Markering is niet verplicht aan de zijkanten. Naar achter toe mag de fietsendrager maximaal 1 meter uitsteken.
 • Is het nummerbord van de auto niet goed meer te lezen? Dan moet je een witte kentekenplaat monteren.
 • Is je verlichting niet meer goed zichtbaar? Dan moet je een verlichtingsbalk gebruiken. Mistachterlicht of achteruitrijverlichting zijn niet verplicht.

Regels fietsendrager Duitsland

 • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken aan elke zijkant, dus 40 centimeter in totaal, tot een maximumbreedte van 2,55 meter. Markering is niet verplicht aan de zijkanten. Naar achter toe mag de fietsendrager maximaal 1,50 meter uitsteken.
 • Zijn je verlichting en reflectoren niet meer goed zichtbaar?Dan moet je een verlichtingsbalk gebruiken. Mistachterlicht is alleen verplicht voor auto’s met een Duits kenteken.
 • Is het nummerbord van de auto niet goed meer te lezen? Dan moet je een witte kentekenplaat monteren.

Regels fietsendrager Oostenrijk

 • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken aan elke zijkant, dus 40 centimeter in totaal.
 • Zijn je verlichting en reflectoren niet meer goed zichtbaar?Dan moet je een verlichtingsbalk gebruiken.
 • Is het nummerbord van de auto niet goed meer te lezen? Dan moet je een witte kentekenplaat monteren.

Regels fietsendrager België

 • Een auto met fietsendrager mag maximaal 255 cm breed zijn.
 • Voor auto’s met een Belgisch kenteken is een fietsendrager met mistachterlicht verplicht.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan zijn een aparte verlichtingsbalk en witte kentekenplaat verplicht.

Regels fietsendrager Frankrijk

 • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken aan elke zijkant, dus 40 centimeter in totaal.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Italië

 • De fietsen mogen maximaal 30 centimeter uitsteken aan elke zijkant.
 • Je moet altijd een vierkant, wit markeringsbord met 5 diagonale rode strepen achterop de fietsendrager monteren. Ook als er geen fietsen staan op de fietsendrager of als deze is ingeklapt. Het bord moet gemaakt zijn van kunststof of metaal en moet een afmeting van 50 x 50 cm hebben.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbalk en kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Spanje

 • Je moet altijd een vierkant, wit markeringsbord met 3 diagonale rode strepen achterop de fietsendrager monteren. Ook als er geen fietsen staan op de fietsendrager of als deze is ingeklapt. Het bord moet gemaakt zijn van kunststof of aluminium en moet een afmeting van 50 x 50 cm hebben.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbalk en kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Portugal

 • Het heeft sterk de voorkeur in Portugal een dakdrager te gebruiken. Tot 2003 waren trekhaakdragers zelfs verboden. Daar is een stokje voor gestoken door de EU, maar de regels zijn erg streng voor alle type fietsendragers.
 • De fietsen en fietsendrager mogen niet breder zijn dan de auto.
 • De fietsendrager moet goedgekeurd zijn en aantoonbaar geschikt zijn voor de belasting. Neem dus de boekjes e.d. van de fietsendrager mee!
 • De fietsendrager mag maximaal 45 centimeter uitsteken aan de achterkant van de auto (!) Voor trekhaakdragers wordt dit gemeten vanaf de trekhaak, bij achterklepdragers vanaf de achterkant van de auto.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbalk en kentekenplaat nodig.
 • Gebruik je een dakdrager? Dan mag de combinatie van auto en fietsen in totaal maximaal 4 meter hoog zijn. De fietsen mogen niet uitsteken in de breedte en in de lengte niet meer dan 55 cm naar voren en 45 cm naar achter.
 • Je moet altijd een vierkant, wit markeringsbord met 3 diagonale rode strepen achterop de fietsendrager monteren. Ook als er geen fietsen staan op de fietsendrager of als deze is ingeklapt. Het bord moet gemaakt zijn van plastic of aluminium en moet een afmeting van 50 x 50 cm hebben.

Regels fietsendrager Groot-Brittannië en Noord-Ierland

 • De fietsen mogen maximaal 30,5 centimeter uitsteken aan elke zijkant.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbalk en witte kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Zweden

 • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken aan elke zijkant.
 • Je moet altijd een witte kentekenplaat achterop de fietsendrager of de fietsen monteren.
 • In Zweden zijn ze erg gericht op de NL-sticker die naast de witte kentekenplaat geplakt moet zijn.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbalk en kentekenplaat nodig.

FAQs

Waar moet je opletten bij het kopen van een fietsendrager? ›

Dit is waar je op moet letten:
 • 1.De maximale kogeldruk mag niet worden overschreden. ...
 • 2.De fietsen mogen aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken.
 • 3.Er mogen niet meer fietsen op de fietsendrager zitten dan waar de fietsendrager voor bedoeld is. ...
 • 4.Je kenteken moet altijd goed zichtbaar zijn.

Wat is de beste fietsendrager volgens de Consumentenbond? ›

Beste uit de Test: Uebler i21

Deze fietsdrager is gemakkelijk en met weinig kracht te bedienen en bevestigen. De fietsdrager kun je kantelen zodat er genoeg ruimte is om de achterklep open te doen. De Uebler is inklapbaar en je bergt hem makkelijk op. De afwerking en constructie is sterk en voelt goed aan.

Welke fietsdrager moet ik kiezen? ›

Als je een fietsendrager gaat selecteren raden we je altijd aan om op twee dingen te letten, namelijk hoeveel fietsen je wilt meenemen en waar je de fietsendrager wilt plaatsen. Er zijn in principe twee manieren om je fiets te vervoeren; op het dak of op de trekhaak.

Wat is de beste fietsendrager voor 2 elektrische fietsen? ›

Uit de lijst beste fietsendrager voor elektrische fietsen is de Thule EasyFold 932 Fietsendrager momenteel dé populairste fietsendrager voor een elektrische fiets. Deze fietsendrager voor 2 fietsen is toegankelijk en heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Welke fietsendragers zijn verboden? ›

De fietsendrager zonder lichten en kenteken is niet per definitie illegaal. Het gaat erom dat het kenteken en de autoverlichting goed zichtbaar moeten zijn. In het geval dat het zicht op het nummerbord en de verlichting wordt geblokkeerd, wordt aangeraden gebruik te maken van een los verkrijgbare lichtbalk van Thule.

Welke fietsendrager mag niet meer? ›

De fietsen op de fietsendrager mogen aan beide kanten niet meer dan 20 centimeter uitsteken. Er mogen geen scherpe delen uitsteken. De fietsendrager met fietsen mogen niet zwaarder zijn dan de maximale kogeldruk van uw trekhaak. Bekijk daarom goed welke fietsendrager geschikt is voor uw auto.

Wat kost een goede fietsendrager? ›

Productinformatie
max. aantal puntenThule Easyfold XT 3
Adviesprijs€ 900
Prijs op bol.com/ Amazon / andere(klik op de link voor actuele prijs / aanbod)€ 803 / -
Eigengewicht18 kg
Maximaal laadvermogen60 kg
14 more rows
Aug 25, 2022

Wat is de beste inklapbare fietsendrager? ›

Beste inklapbare fietsendrager voor e-bikes – Thule EasyFold XT 2 933. Voor het vervoeren van e-bikes raden wij je de Thule EasyFold XT 2 933 aan. Deze fietsendrager is inklapbaar, biedt veel mogelijkheden en is speciaal voor e-bikes ontwikkeld.

Wat is een fijne fietsendrager? ›

De Thule EasyFold XT 2 fietsendrager is de duurste uit de test maar presteert op alle vlakken wel erg prima. Makkelijk opvouwbaar, gebruiksvriendelijk en de bekende Thule kwaliteit zorgt voor een fijne ervaring.

Kan elke fietsendrager op elke trekhaak? ›

De meeste fietsendragers zijn speciaal ontworpen om op elke trekhaak gemonteerd te worden.

Kan een elektrische fiets op een normale fietsendrager? ›

Over het algemeen moet een fietsendrager voor een elektrische fiets toch wel zo'n 25 kg per fiets kunnen dragen. Als je twee elektrische fietsen mee wilt nemen, moet de fietsendrager dus een draagvermogen van 2 x 25 kg hebben.

Wat is de makkelijkste fietsendrager? ›

De Thule Xpress 970 is een makkelijk te gebruiken fietsendrager, die op een eenvoudige manier in elkaar zit en het mogelijk maakt om snel fietsen te plaatsen. Je kunt er maximaal 2 fietsen op meenemen, die samen 30kg mogen wegen. Dat betekent dat je fietsen kunt meenemen die per stuk 15kg wegen.

Hoeveel kogeldruk voor 2 elektrische fietsen? ›

Grote moderne middenklassers hebben vaak een kogeldruk van 75kg, in dit geval voldoende voor elektrische fietsen (incl. accu toch al snel 30 kg per stuk). Kleinere auto's met trekhaak hebben vaak een kleinere maximale kogeldruk van 50kg.

Welke fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor? ›

Thule EasyFold XT 2 933

Deze fietsendrager van het geronommeerde merk Thule mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. De Easyfold XT 2 933 fietsendrager is ultra sterk en belastbaar tot een gewicht van 60 kg. Hiermee is het uitermate geschikte om tot 2 elektrische fietsen met middenmotor te vervoeren.

Hoe snel mag je rijden met fietsendrager? ›

Een fietsendrager wordt niet gezien als aanhanger. Er geldt dus gewóón de maximumsnelheid die voor een personenauto's van toepassing is. De fietsendragerfabrikanten adviseren soms wel een lagere maximumsnelheid, maar dat is afhankelijk is van de betreffende fietsendrager. Maar er geldt geen afwijkende max.

Kan een fietsendrager op elke auto? ›

Als je auto geen trekhaak heeft, dan kun je kiezen voor een fietsendrager zonder trekhaak, oftewel een dakdrager. Met de juiste fietsendrager kun je elke auto geschikt maken om fietsen mee te vervoeren. Een tweede aandachtspunt is het type fiets dat je wilt vervoeren.

Waarom past fietsendrager niet op trekhaak? ›

Toch is het juiste antwoord de fietsendrager. De druk die een fietsendrager uitoefent op de trekhaak is namelijk veel groter dan de trekkrachten van een geladen aanhanger. En dat vraagt veel van zowel de trekhaak als de auto.

Welke auto is geschikt voor een fietsendrager? ›

De kwaliteit van een fietsdrager staat op zichzelf en is niet gerelateerd aan een merk en type auto. Een goede fietsdrager is dus in principe voor alle auto's goed. Ik wil u echter wel wijzen op de toegestane kogeldruk voor uw Fiësta. Formeel mag u niet meer dan 50 kg hebben op de kogel van de trekhaak.

Waar moet de NL sticker zitten? ›

Als u naar het buitenland gaat, is het inderdaad verplicht om een witte NL sticker te plakken indien de gele kentekenplaat (met landenindicator) niet zichtbaar is. Bij het gebruik van een aanhanger moet de NL sticker op de aanhanger geplakt worden.

Hoe blijft een fietsendrager zitten? ›

Een fietsendrager heeft meestal verstelbare houders waarop de wielen rusten, en voor de wielen zelf zijn er strak te trekken wielriemen. Eveneens elementair is dat de fiets of elektrische fiets op de drager beveiligd is tegen diefstal.

Hoe hard mag je met een Thule fietsendrager? ›

Een fietsendrager is een accessoire en wordt niet gezien als een aanhanger. Dit houdt in dat er dus geen verandering plaatsvindt in de maximale snelheid die je mag rijden.

Welke trekhaak heb ik nodig voor fietsendrager? ›

Wanneer u uw trekhaak alleen gebruik voor een fietsendrager kunt u gebruikmaken van de trekhaak voor fietsendragers. Wilt u uw trekhaak gebruiken voor het trekken van objecten zoals een caravan, aanhanger, paarden- of boottrailer, dan adviseren wij een vaste, afneembare of wegdraaibare trekhaak.

Wat is het verschil tussen Thule 932 en 933? ›

De 933 is een verbeterde opvolger van de 932. Het grootste verschil is dat de Thule 932 een 7-polige stekker heeft, terwijl de Thule XT 933 een 13-polige stekker heeft. Een 13-polige stekker heeft meer functies dan een 7-polige stekker.

Wat is de lichtste fietsendrager voor elektrische fietsen? ›

Dat het altijd lichter en gemakkelijker kan, bewijst Uebler met de F24 fietsendrager. Met slechts 12 kilogram op de teller is dit de lichtste fietsendrager in zijn soort. Om tot genoemd gewicht te komen, heeft Uebler wel een concessie moeten doen, de drager is namelijk niet kantelbaar.

Welke Thule fietsendrager kiezen? ›

Als u behoefte hebt aan een opvouwbare fietsendrager voor op de trekhaak die geschikt is voor alle soorten fietsen en die u eenvoudig kunt opbergen in de kofferbak van uw auto en kunt meenemen waar u ook naartoe gaat, dan is de Thule EasyFold XT, waarop u tot drie fietsen kwijt kunt, de beste keuze.

Wat kost de Uebler i21? ›

Uebler i21 prijs

De adviesprijs ligt tussen de 600 en 700 euro, wat door veel mensen als prijzig wordt gezien.

Wat is een RMC trekhaak? ›

De RMC-trekhaak wordt in de volksmond ook wel de fietsendrager-trekhaak genoemd. Dat komt doordat deze trekhaak geschikt is voor voertuigen die niet mogen trekken, maar wel mogen dragen. De RMC-trekhaak wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere, hybride en elektrische voertuigen.

Welke winkels verkopen fietsendragers? ›

Halfords verkoopt een groot assortiment aan fietsendragers. Bij Halfords koop je onder andere een achterklepdrager, een dakdrager of een trekhaakdrager. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor alle accessoires om de montage gemakkelijk zelf voor elkaar te krijgen.

Wat is de beste fietsendrager zonder trekhaak? ›

Beste fietsendrager zonder trekhaak
productvoordelen
Silverstone achterklepdrager achterklepZeer scherp geprijsd Geschikt voor 3 fietsen met een draagvermogen van 45kg Let op: alleen geschikt voor fietsen met bovenbuisbekijk prijs
2 more rows

Hoeveel kilo mag er op de trekhaak? ›

De meeste auto's die een trekhaak hebben zullen een kogeldruk hebben van 50 of 75 kilogram. Dat betekent dat er niet meer dan 50 of 75 kilo op de haak mag komen. Dat is inclusief de fietsendrager!

Hoeveel gewicht mag er op een fietsdrager? ›

Een standaard fietsendrager gaat uit van fietsen met een gewicht van zo'n 22 kg per fietsen mag niet zwaarder worden belast dan 50 kilo.

Hoeveel kogeldruk mag een auto hebben? ›

Belangrijk is dat de kogeldruk, welke door de trekhaakfabrikant wordt bepaald en wordt aangegeven als S-waarde, nooit te hoog mag zijn. De maximale verticale kogeldruk verschilt per auto maar ook per trekhaak fabrikant. Meestal ligt de S-waarde tussen de 32 en 100 kilogram.

Hoe weet ik de kogeldruk van de trekhaak? ›

Kogeldruk vinden

De maximaal toegestane kogeldruk wordt door de autofabrikant bepaald en staat vermeld op het typeplaatje van de trekhaak, ook wel “vertical load” of “verticale kracht” genoemd, en in de voertuigpapieren van uw auto. Dit is niet het kentekenbewijs, maar dit zijn de documenten die bij uw auto horen.

Welke auto heeft een kogeldruk van 75 kg? ›

75 kilogram kogedruk is pas gemeengoed in een klasse groter, in het zogenaamde C-segment waarin de Focus, Captur, Mégane en 308 zitten. Auto's uit het B-segment met 75 kilogram kogeldruk zijn er wel, de nieuwste Hyundai i20 en Kia Rio zijn op dit punt onderscheidend.

Wat kost een elektrische fietsendrager? ›

Wel is de fietsdrager aan de zware kant met zijn 18 kilogram. Hij beschikt over een handige kantelfunctie, waardoor de bagageruimte van de auto altijd bereikbaar blijft.
...
Specificaties.
Gewicht18 kilogram
Maximaal laadgewicht60 kilogram
Prijs (op moment van test)€299,- voor ANWB-leden, €319,- voor niet leden
1 more row

Welke auto is geschikt voor 2 elektrische fietsen? ›

Naast de Renault Captur zijn ook de nieuwste Hyundai I20 en Kia Rio én zijn op dit punt onderscheidend. Maar voor de minimaal gewenste kogeldruk zult u voornamelijk moeten zoeken vanaf het middenklasse segment.

Wat weegt een fietsendrager voor 2 elektrische fietsen? ›

De meeste fietsendragers hanteren een gewicht van 50 kg. Als je 2 elektrische fietsen van 23 kg mee neemt heb je kans dat de fietsendrager dit niet aan kan. Het is verstandiger om de fietsen te splitsen 1 voor en 1 achter op de caravan. lichte ebike gekocht: 18,8 kg zonder accu van 3,4 kg.

Heb je een speciale fietsendrager nodig voor elektrische fietsen? ›

Over het algemeen moet een fietsendrager voor een elektrische fiets toch wel zo'n 25 kg per fiets kunnen dragen. Als je twee elektrische fietsen mee wilt nemen, moet de fietsendrager dus een draagvermogen van 2 x 25 kg hebben.

Welke fietsendrager past bij mijn auto? ›

Het gewicht van je fietsendrager moet je wel bij het gewicht van je fietsen optellen. Bij een grote auto kun je vaak tot wel 75 kilo of meer dragen op je trekhaak. Wat je maximaal mag dragen staat in de autopapieren en bij de trekhaak zelf. Je kunt altijd op de trekhaak van je auto zien hoeveel de kogeldruk mag zijn.

Kan elke fietsendrager op elke trekhaak? ›

De meeste fietsendragers zijn speciaal ontworpen om op elke trekhaak gemonteerd te worden.

Welke fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor? ›

Thule EasyFold XT 2 933

Deze fietsendrager van het geronommeerde merk Thule mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. De Easyfold XT 2 933 fietsendrager is ultra sterk en belastbaar tot een gewicht van 60 kg. Hiermee is het uitermate geschikte om tot 2 elektrische fietsen met middenmotor te vervoeren.

Hoeveel kogeldruk voor 2 elektrische fietsen? ›

Grote moderne middenklassers hebben vaak een kogeldruk van 75kg, in dit geval voldoende voor elektrische fietsen (incl. accu toch al snel 30 kg per stuk). Kleinere auto's met trekhaak hebben vaak een kleinere maximale kogeldruk van 50kg.

Wat is de juiste kogeldruk? ›

Voldoende kogeldruk is 5 á 7% van het totale caravan gewicht. Uiteraard moet dat gewicht wel toegestaan zijn voor de auto. Een te hoge kogeldruk beïnvloed het rijgedrag van de auto negatief, omdat een zware belading helemaal achterin net als bij de caravan niet prettig is.

Hoeveel kilo mag er op de trekhaak? ›

De meeste auto's die een trekhaak hebben zullen een kogeldruk hebben van 50 of 75 kilogram. Dat betekent dat er niet meer dan 50 of 75 kilo op de haak mag komen. Dat is inclusief de fietsendrager!

Wat kost een goede fietsendrager? ›

Productinformatie
max. aantal puntenThule Easyfold XT 3
Adviesprijs€ 900
Prijs op bol.com/ Amazon / andere(klik op de link voor actuele prijs / aanbod)€ 803 / -
Eigengewicht18 kg
Maximaal laadvermogen60 kg
14 more rows
Aug 25, 2022

Hoeveel kogeldruk mag een auto hebben? ›

Belangrijk is dat de kogeldruk, welke door de trekhaakfabrikant wordt bepaald en wordt aangegeven als S-waarde, nooit te hoog mag zijn. De maximale verticale kogeldruk verschilt per auto maar ook per trekhaak fabrikant. Meestal ligt de S-waarde tussen de 32 en 100 kilogram.

Kan een fietsendrager op elke auto? ›

Als je auto geen trekhaak heeft, dan kun je kiezen voor een fietsendrager zonder trekhaak, oftewel een dakdrager. Met de juiste fietsendrager kun je elke auto geschikt maken om fietsen mee te vervoeren. Een tweede aandachtspunt is het type fiets dat je wilt vervoeren.

Hoe hard mag je rijden met een fietsendrager? ›

Een fietsendrager wordt niet gezien als aanhanger. Er geldt dus gewóón de maximumsnelheid die voor een personenauto's van toepassing is. De fietsendragerfabrikanten adviseren soms wel een lagere maximumsnelheid, maar dat is afhankelijk is van de betreffende fietsendrager. Maar er geldt geen afwijkende max.

Hoeveel gewicht mag er op een fietsendrager? ›

De meeste fietsendragers hanteren een gewicht van 50 kg. Als je 2 elektrische fietsen van 23 kg mee neemt heb je kans dat de fietsendrager dit niet aan kan. Het is verstandiger om de fietsen te splitsen 1 voor en 1 achter op de caravan.

Waarom past fietsendrager niet op trekhaak? ›

Toch is het juiste antwoord de fietsendrager. De druk die een fietsendrager uitoefent op de trekhaak is namelijk veel groter dan de trekkrachten van een geladen aanhanger. En dat vraagt veel van zowel de trekhaak als de auto.

Wat is een goed merk fietsendrager? ›

De beste fietsendrager uit de test, die je op dit moment kunt kopen, is deze Thule EasyFold XT. De prijs is niet laag, maar hij sluit wel perfect aan bij de kwaliteit van deze fietsendrager. Hij beschikt over verschillende voordelen ten opzichte van concurrerende modellen.

Wat is de makkelijkste fietsendrager? ›

De Yakima FoldClick 2 is een kostbare fietsendrager, maar wanneer budget geen probleem is, kies je hiermee wel voor de hoogste kwaliteit. Hij is zeer makkelijk in gebruik en je hebt geen gebruiksaanwijzing nodig om je fietsen of e-bikes mee te nemen.

Wat is de lichtste fietsendrager voor elektrische fietsen? ›

Dat het altijd lichter en gemakkelijker kan, bewijst Uebler met de F24 fietsendrager. Met slechts 12 kilogram op de teller is dit de lichtste fietsendrager in zijn soort. Om tot genoemd gewicht te komen, heeft Uebler wel een concessie moeten doen, de drager is namelijk niet kantelbaar.

Videos

1. Opvouwbare Fietsendrager kopen? Aandachtspunten & TOP 3
(Beste Fiets Kopen)
2. Een fietsendrager monteren op je caravan - Hoe en waar te monteren?
(Camptoo)
3. Beste Fietsendragers Voor Jouw Auto [Test 2022]
(Beste Fiets Kopen)
4. Fietsendrager Zonder Trekhaak: Voor- en Nadelen
(Beste Fiets Kopen)
5. Welke fietsendrager voor op de dissel? | Keuzehulp | Obelink
(Obelink Productadvies)
6. Fietsdrager voor trekhaak, 3-4 fietsen
(Vstore)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 11/20/2022

Views: 6086

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.