Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde. Welke dikte isolatie je best kies voor een dak vind je terug in dit artikel.
Isolatiedikte en de vereiste Rd waarde voor een subsidie
Voor het plaatsen van dakisolatie kan je als Vereniging van Eigenaren (VvE) in aanmerking komen voor de Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE). Als particulier kan je aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt, en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.
Dikte dakisolatie afhankelijk van het type isolatie
De dikte van de isolatie hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Zo zal je met glaswol al gauw 14 tot 16 cm. dik moeten isoleren om aan een Rd waarde van 3.5 te komen, terwijl je met PUR al toe kunt met een dikte van 9 tot 11 cm. PUR heeft immers een lagere lambdawaarde dan glaswol of rotswol. Daar staat dan weer tegenover dat glaswol beter geluidsisolerend werkt.
Dikte dakisolatie minerale wol
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5). Dikker isoleren loont altijd de moeite omdat de investeringskosten die ermee gemoeid zijn zichzelf op termijn vanzelf terugverdienen. Je gaat immers meer energie besparen en ook de EPC-score van de woning wordt gunstiger, waardoor de waarde van de woning toeneemt.
(Video) Zelf een schuin dak isoleren aan de binnenkant | Isolatie | How to met GAMMA
Dakisolatie met papiervlokken (cellulose)
Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van minimaal 3.5 wil bereiken. Wil je beter isoleren (Rd waarde 4.5), dan zul je al gauw 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren. De laagdikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte er via het materiaal verloren gaat, des te dunner je hoeft te isoleren.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
PUR (polyurethaan) en PIR zijn een van de best isolerende materialen. De lambdawaarde van dit isolatiemateriaal is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
(Video) Gewapende Dampremmende of Dampdoorlatende Folie?
Benodigde dikte dakisolatie per type materiaal volgens RD waarde
Lambdawaarde (W/mK)
Materiaal
Dikte in cm. nodig volgens gewenste Rd waarde:
3,5 Rd
4 Rd
4,5 Rd
0.035
Minerale wol, Cellulose
13 cm
14 cm
16 cm
0.04
Minerale wol, Cellulose
14 cm
16 cm
18 cm
0.045
Minerale wol, Cellulose
16 cm
18 cm
21 cm
0.025
PUR / PIR
9 cm
10 cm
12 cm
0.03
PUR / PIR
11 cm
12 cm
14 cm
(Video) Roger - Zolder bij-isoleren
Zelf dikte dakisolatie berekenen met lambdawaarde
De dikte van een isolatiemateriaal kun je zelf berekenen wanneer je de lambdawaarde van het product weet. Aan de lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je aflezen hoe goed een materiaal thermisch gezien isoleert. Hoe lager deze waarde, des te minder isolatiemateriaal je nodig hebt. Met behulp van de lambdawaarde kun je de dikte van de isolatie eenvoudig zelf berekenen. Zie bijvoorbeeld onderstaand rekenvoorbeeld:
Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol (Lambdawaarde 0.04) en je wil een Rd waarde van 4 bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd waarde met de Lambdawaarde in meters, dus: 4 x 4 = 16 cm. dik. De lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je altijd terugvinden in de specificaties van de fabrikant.
(Video) Dakisolatie van een spantendak: glaswol en dampscherm
Videos
1. Ziek door isolatie met purschuim: 'Van duurzaamheid naar alles kwijt'
(RTL Nieuws)
2. Welke glaswol heb ik nodig? | Doe-het-zelf met Hauster
(Hauster)
3. Zolder isoleren | GAMMA
(GAMMA bouwmarkt)
4. Je zolder isoleren met glaswol en folie? | Doe-het-zelf met Hauster
(Hauster)
5. Montage SlimFix RenoTwin na-isolatie
(IsoBouw Systems)
6. DAKISOLATIE GOEDE INVESTERING DOOR KORTE TERUGVERDIENTIJD
Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802
Phone: +9779049645255
Job: Senior Healthcare Specialist
Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball
Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.
We notice you're using an ad blocker
Without advertising income, we can't keep making this site awesome for you.