Zonnepanelen kopen: waar let je op? (2023)

Heb je uitgezocht of er zonnepanelen op je dak kunnen en hoeveel? En heb je een indruk van de kosten en de opbrengsten? Dan kun je aan de slag! Welke stappen moet je nemen om goed werkende zonnepanelen op je dak te krijgen?

  1. Vraag offertes aan bij minimaal 3 vakbekwame bedrijven. Beoordeel de offertes, bespreek de keuzes die je hebt en bepaal dan met welk bedrijf je in zee gaat.
  2. Regel vóór de installatie een paar praktische zaken die nodig zijn om straks stroom te kunnen leveren aan het net. Zoals bij de netbeheerder checken of jouw meterkast geschikt is om zonnestroom te registreren.
  3. En dan is het zover: de installateurs komen de panelen op je dak plaatsen. Hoe werkt het op de dag zelf? En wat moet je daarna meteen regelen?

Stap 1: Zoek een geschikt bedrijf met een goede offerte

Als je zonnepanelen op je dak laat leggen, wil je dat het goed gebeurt. En daar heb je een vakbekwame installateur voor nodig, maar hoe vind je die? En hoe weet je of hij ook echt goed is? Er zijn zoveel aanbieders van zonnepanelen en de prijzen en kwaliteit lopen flink uiteen. Een paar tips:

  • Let op het keurmerk Zonnekeur. Op zonnekeur.nl vind je bedrijven met dit keurmerk.
  • Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met installatiebedrijven bij jou in de buurt en kan je helpen bij vragen over de offertes. Je vindt het energieloket in jouw woonplaats op www.verbeterjehuis.nl. Vul jouw woonplaats in en bekijk het overzicht.
  • Op Centraalregistertechniek.nl vind je een betrouwbare en vakbekwame installateur bij jou in de buurt.

Met een goed bedrijf voorkom je fouten in de installatie. Veel voorkomende fouten zijn bijvoorbeeld:

  • Onvoldoende ballast (gewicht) bij zonnepanelen op platte daken.
  • Niet-afgedekte stekkerverbindingen (waardoor corrosie (roest) kan ontstaan en daardoor steeds meer stroomverlies).
  • Het plaatsen van omvormers in een te kleine, te vochtige of te warme ruimte.
  • Het aansluiten van een omvormer die niet geschikt is voor de installatie.
  • Te weinig ruimte onder de panelen, waardoor ze hun warmte niet goed kwijt kunnen. Dat risico bestaat vooral bij zonnepanelen die in het dak geïntegreerd worden. Zij kunnen in brand vliegen als ze niet goed worden geïnstalleerd.

Wachttijden voor zonnepanelen

Er is op dit moment erg veel vraag naar zonnepanelen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan. Hoe lang de wachttijd is, verschilt per bedrijf. Soms is het meer dan 6 maanden, maar er zijn ook installateurs met een wachttijd van 6 tot 8 weken. Laat je niet ontmoedigen en zoek alvast uit of je dak geschikt is voor zonnepanelen en welk merk en/of type je zou willen. En neem contact op met verschillende zonnepaneelbedrijven om te kunnen vergelijken. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Er wordt hard gewerkt door bedrijven en overheden om meer fabrieken voor zonnepanelen, chips en omvormers te bouwen én extra installateurs op te leiden.

Hoe beoordeel je een offerte?

Milieu Centraal raadt altijd aan om minimaal bij 3 verschillende bedrijven offertes aan te vragen, vanwege de verschillen tussen prijzen en garanties. Inclusief vrijblijvend adviesgesprek, telefonisch of bij jou thuis. Er zijn best veel dingen waar je op moet letten en die je moet vragen, zowel in het adviesgesprek als in de offerte zelf. Bijvoorbeeld over de garantie, een aanbetaling, en welke zonnepanelen je kiest.

Garanties: welke en van wie?

Een belangrijk aandachtspunt is de garantie op het werk en op de panelen en omvormer. Krijg je garantie van de leverancier, importeur of van de fabrikant? En waar is de fabrikant gevestigd? In Nederland, Europa of verder weg, in China? Stel dat je een technisch probleem krijgt met jouw zonnepanelen of de omvormer en jouw leverancier bestaat niet meer. Of hij beroept zich op fabrieksgarantie. Dan kan het lastiger zijn om een Chinese fabrikant te bereiken. Handig om na te vragen dus!

Welke soorten garantie zijn er?

De productgarantie zit standaard op de zonnepanelen zelf en op de omvormer(s). Garanties op de techniek gelden meestal 5 tot 10 jaar. Deze garantie is van toepassing als er iets stuk gaat, niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. Let vooral ook op de garantie op de omvormer, dit is meestal het meest kwetsbare onderdeel van het zonnepanelensysteem.

Soms krijg je systeemgarantie. Dat garandeert dat alles het goed blijft doen, bijvoorbeeld tijdens de eerste 10 jaar. Je hoeft niet aan te tonen of uit te zoeken wat er kapot is, of wat er mis gaat (paneel, omvormer, montagemateriaal, etc.) als er een storing is.

(Video) Zonnepanelen kopen: waar let je op? (Consumentenbond)

De installatiegarantie gaat over het installeren, dus of de panelen goed zijn gelegd en aangesloten. Deze garantie is bijvoorbeeld van toepassing als een kabelaansluiting niet goed is en problemen gaat veroorzaken. Of als de bevestigingsmaterialen loskomen bij een 'normale' storm. Volgens branchevereniging Holland Solar moet de installatiegarantie minimaal 18 maanden zijn.

De meeste aanbieders geven vermogensgarantie: dat na een bepaald aantal jaar nog 90 procent van het vermogen gegarandeerd is. Of dat na 25 jaar nog 80 procent van het vermogen gegarandeerd is.

Bij sommige leveranciers kun je een opbrengstverzekering afsluiten, die opbrengstgarantie geeft. Met deze opbrengstverzekering krijg je de garantie dat je systeem ook daadwerkelijk gaat produceren wat vooraf is berekend. Heb je minder opbrengst, dan krijg je het verschil vergoed. Dit geldt dus al vanaf de eerste dag dat de zonnepanelen op je dak liggen (in tegenstelling tot de vermogensgarantie, die pas na een aantal jaar geldt).

Aanbetaling of niet?

Als je zonnepanelen bestelt, kan de leverancier om een aanbetaling vragen. Wat is redelijk en waar moet je op letten? De Consumentenbond geeft hierover informatie.

Eerste hulp bij offertes: 3 tips

01

Denk bij het beoordelen van een offerte aan technische vragen, zoals welke omvormer geschikt is voor jouw situatie. Maar vergeet ook de praktische zaken niet. Welke services krijg je bijvoorbeeld? En wie meldt de zonnepanelen aan bij de netbeheerder?

02

Bedenk goed wat er in de offerte moet staan. Wat is voor jou belangrijk? Bijvoorbeeld: wil je weten of het bedrijf gecertificeerd is? Staan alle werkzaamheden goed beschreven, van start tot het opruimen na afloop van de werkzaamheden? Download een handige checklist.

03

Welke garanties krijg je op de zonnepanelen, de omvormer en andere onderdelen? En van wie: de fabrikant, de leverancier of de installateur?

Keuzes bij de aankoop

In het offertetraject moet je ook een aantal keuzes maken, vooral: hoeveel panelen wil je op je dak, wat voor soort panelen en welke omvormer? De installateur biedt vaak een selectie aan waar je uit kan kiezen. Dit kun je het beste bespreken in het adviesgesprek voorafgaand aan de offerte.

(Video) Zonnepanelen kopen? Dit moet je weten

Welke panelen de installateur aanbiedt, hangt af van de leveranciers waar hij mee werkt. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden niet meer verkocht, want ze moeten allemaal aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen. Het verschil zit meer in de manier waarop de panelen worden geïnstalleerd. En er zijn natuurlijk verschillende kleuren en materialen waar je uit kan kiezen.

Heb je bepaalde wensen of wil je meer weten over wat voor soort zonnepanelen er zijn? Verdiep je daar dan in vóór het adviesgesprek, zodat de installateur jouw wensen kan meenemen in de offerte.

Alle zonnepanelen die worden verkocht moeten aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen. Er zijn verschillende instanties die dat beoordelen. De bekendste is TÜV. De certificaten van deze instanties staan soms op de verpakking of in de handleiding of brochures van de leverancier. Deze labels toetsen alleen de Europese kwaliteitsnormen; het is geen keurmerk voor de kwaliteit van zonnepanelen.

Uit praktijkonderzoek in 2014, 2015 en 2016 van Stichting Monitoring Zonnestroom en Universiteit Utrecht onder duizenden Nederlandse eigenaren van zonnepaneleninstallaties blijkt dat zonnepanelen in Nederland goed werken. Dat komt volgens de onderzoekers doordat de kwaliteit van zonnepanelen steeds beter is geworden. Bovendien weten installateurs steeds beter hoe ze de panelen het beste kunnen installeren. Lees meer op www.zonnestroom.nl.

De Consumentenbond heeft ook onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zonnepanelen.

Welke zonnepanelen kies je?

Bij de keuze kan je kijken naar het soort panelen (denk aan kleur, uiterlijk, maar ook: wekken ze alleen stroom op of leveren ze ook warmte) en naar het vermogen per paneel.

Vermogen per paneel

Hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe meer stroom het opwekt. De meest gangbare zonnepanelen hebben nu een vermogen van 370 Wattpiek (Wp) per paneel. Maar je kunt ook kiezen voor panelen met meer of minder vermogen. Panelen met meer vermogen wekken meer stroom op, maar zijn waarschijnlijk ook wat duurder.

Kleur en soort

Zonnepanelen zijn er in verschillende kleuren en maten, met en zonder frame. Kijk eens rond welke panelen je mooi vindt en hoe die zijn neergelegd. Inspiratie, tips en foto's vind je op Hoe geschikt is jouw dak?

Soorten panelen

Kort samengevat zijn er 3 verschillende soorten zonnepanelen:

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De kosten en opbrengsten zijn vergelijkbaar (blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper), dus de vraag is vooral: wat vind je mooier?

Er zijn ook panelen op de markt waarbij een dunnefilmtechniek wordt gebruikt. Het voordeel van deze panelen is dat ze buigzaam zijn. Maar financieel gezien zijn ze minder aantrekkelijk dan blauwe of zwarte panelen.

Er bestaan ook hybride zonnepanelen, ook wel PVT-collectoren genoemd: een zonnepaneel en zonneboiler in één. Een hybride paneel wekt tegelijkertijd stroom én warmte op (voor warm water). Handig als je overweegt om ook een zonneboiler te nemen!

(Video) FABELS waarmee zonnepanelen verkopers jou proberen te overtuigen

En welke omvormer?

Zonnepanelen maken gelijkstroom. Een omvormer zet dat om in wisselstroom, want dat komt er uit je stopcontact. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit van de omvormer bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Let bij de omvormer vooral op:

  • Het vermogen van de omvormer: is dat goed afgestemd op het totale vermogen van jouw zonnepanelen?
  • Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn goed met elkaar te combineren. Koop de onderdelen dus liefst bij één leverancier. En check of de omvormer die de leverancier aanraadt op de lijst van Netbeheer Nederland staat: alleen die omvormers zijn toegestaan.
  • Kan je met deze omvormer via een schermpje of via internet de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten houden? Handig, want dan zie je het snel als er een probleem is.
  • Kijk of de omvormer één of meer maximum power point trackers (MPPT) heeft. Die zorgen ervoor dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is.
  • Valt er schaduw op je dak? Het is beter van niet, maar als het onvermijdelijk is om zonnepanelen te plaatsen op schaduwplekken, kies dan voor micro-omvormers. Elk paneel krijgt dan zijn eigen omvormer.

Meer weten over omvormers? Lees verder op Hoe werken zonnepanelen?

Stap 2: Wat moet je doen direct ná de aankoop?

Heb je een installateur gekozen en de offerte getekend? Direct ná de aankoop en voordat de zonnepanelen geplaatst worden, moet je een paar dingen regelen om straks stroom te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Je moet bijvoorbeeld weten of jouw meter geschikt is om zonnestroom te registreren, of de meterkast aangepast moet worden en of je opstalverzekering ook zonnepanelen dekt.

Contact opnemen met de netbeheerder

Via netbeheernederland.nl of eancodeboek.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is. Neem contact op met de netbeheerder om te melden dat je van plan bent om zonnepanelen te nemen. Jouw netbeheerder kan je dan vertellen of de meter in jouw meterkast geschikt is om geleverde zonnestroom te registreren. Is je meter niet geschikt, dan plaatst jouw netbeheerder een slimme meter of digitale meter.

Is de meter geschikt?

Om te weten hoeveel stroom je aan het net hebt geleverd, heb je een meter nodig die meet hoeveel stroom je aan het net levert én hoeveel je van het net afneemt. Kan jouw meter dat niet, vraag dan de netbeheerder om de meter te vervangen. Als je huidige meter ongeschikt is voor teruglevering, wordt er gratis een slimme meter geplaatst. Hangt er al een geschikte meter maar wil je toch een slimme meter, dan kan de netbeheerder daar kosten voor in rekening brengen (ongeveer € 70). Vraag dit voor de zekerheid na bij de netbeheerder.

Heb je nog een ouderwetse meter met een telwerk dat terug kan draaien? Zo'n ferrarismeter draait terug op het moment dat je stroom levert, maar registreert niet hoevéél stroom je levert. Een ferrarismeter moet je voor 2025 laten vervangen door een slimme meter of (als je die niet wilt) een digitale meter die de teruglevering registreert.

Er zijn verschillende soorten meters in Nederlandse huizen. Een overzicht:

Op de momenten dat de zonnepanelen meer stroom leveren dan je zelf in huis verbruikt, draait deze meter automatisch terug. Deze ouderwetse meter wordt niet meer opgehangen. Als je er nog een hebt, moet je die voor 2023 laten vervangen. Vanaf 2023 moet je met zonnepanelen verplicht een meter hebben die registreert wat je van het net afneemt én wat je aan het net teruglevert. Dat heeft te maken met de salderingsregeling die wordt afgebouwd. Vervangen is gratis.

Bij nieuwbouw of in huizen waar de meterkast is vernieuwd, hangt vaak een digitale meter met een apart telwerk voor terug geleverde stroom. Deze meter is geschikt voor zonnepanelen.

Deze meters zijn op afstand uit te lezen (als een soort primitieve slimme meter) maar zijn niet zo slim dat ze ook de terug geleverde energie kunnen registreren. Je kunt deze dus niet gebruiken voor jouw zonnepanelen.

Een slimme meter registreert teruglevering en is dus geschikt voor zonnepanelen. De meter biedt als voordeel dat hij goed inzicht kan geven in het verbruik.

(Video) Alles over zonnepanelen

Op sommige internetfora wordt aangeraden om een meter die terug kan draaien (de ferrarismeter) niet te laten vervangen door een slimme meter. Het argument hiervoor is dat een geschikte ferrarismeter automatisch 'saldeert', ook als de salderingsregeling verdwijnt. Om alle zonnepaneelhouders gelijk te behandelen, zijn ferrarismeters vanaf 2023 niet meer toegestaan. In het wetsvoorstel over de salderingsregeling staat dat het vanaf 2023 verplicht is om een elektriciteitsmeter in huis te hebben die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Heb je nog een ferrarismeter? Die kun je vóór 2023 gratis laten vervangen.

Misschien moet je de meterkast aanpassen

De omvormer moet altijd op een aparte groep worden aangesloten. Hiervoor kunnen aanpassingen in de meterkast nodig zijn. Neem bij twijfel contact op met je installateur.

Het maximale vermogen van de omvormer die op een groep kan worden aangesloten, is afhankelijk van de hoofdzekering. Je kunt de grootte van jouw hoofdzekering terug vinden op je energierekening of opvragen bij de netbeheerder (jouw netbeheerder vind je via netbeheernederland.nl of eancodeboek.nl.

Wil je een veel groter zonnepanelensysteem aansluiten dan jouw hoofdzekering aankan? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  1. De aansluiting verzwaren waardoor de hoofdzekering meer aankan en dus meer kan terugleveren. Verzwaring van de hoofdzekering van 1x25A naar 1x35A is bij de meeste netbeheerders gratis (maar sommige netbeheerders vragen hier wel geld voor). Je jaarlijkse netwerkkosten gaan misschien wel omhoog.
  2. Het principe van aftoppen toepassen. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen worden afgeschakeld bij zulke hoge pieken in opwek en teruglevering dat de aansluiting die niet aan kan. Deze te hoge pieken vinden maar een paar keer per jaar plaats. De rest van het jaar wek je dus meer op door het grotere aantal panelen en kun je op jaarbasis ook meer terugleveren. Aftoppen kan technisch gezien op verschillende manieren. Er kan gebruik gemaakt worden van een kleinere omvormer, een omvormer die intelligent 'terugschakelt' of een omvormer die uitschakelt bij pieken. Vraag je installateur naar de mogelijkheden. Met de aansluitcalculator van netbeheerder Liander kun je bekijken of dit principe in jouw situatie ook voordeel geeft.

Soms zwaardere aansluiting nodig

Is het vermogen van jouw zonnepanelen 5.750 wattpiek of hoger (bijvoorbeeld 16 panelen van 370 wattpiek), dan heb je een 3-fase aansluiting nodig. Voor het omzetten (verzwaren) van je aansluiting betaal je eenmalig tussen de € 190 en € 1200. Gaat je aansluiting naar 3x35A (of meer), dan gaan de jaarlijkse netwerkkosten flink omhoog: in plaats van gemiddeld € 320 betaal je dan gemiddeld ruim € 900 per jaar. Overweeg je om jouw aansluiting te verzwaren, vraag dan altijd eerst advies aan jouw installateur.

Check je opstalverzekering

Als je zonnepanelen laat installeren is het verstandig om dit te melden bij de verzekeraar waar je een opstalverzekering hebt en te informeren of jouw panelen gedekt worden door de verzekering. Onder de opstalverzekering valt de woning zelf en alles wat niet zonder schade aan de woning kan worden verwijderd. Let wel: de opstalverzekering is beperkt: kijk in de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar wat er onder valt en hoe hoog het verzekerde bedrag is.

Bij sommige verzekeraars vallen zonnepanelen niet onder de opstal verzekering. Kijk voor meer informatie bij de Consumentenbond. Zonnepanelen vallen meestal onder de opstal als ze nagelvast zijn vastgemaakt aan het huis. Een systeem dat heel eenvoudig los geklikt kan worden zal niet als nagelvast worden gezien. Er bestaan verzekeringsmaatschappijen die speciale verzekeringspakketten hebben voor zonnepanelen.

In beeld: het leggen van zonnepanelen en aansluiten van de omvormer

Zonnepanelen kopen: waar let je op? (1) Zonnepanelen kopen: waar let je op? (2)
Zonnepanelen kopen: waar let je op? (3) Zonnepanelen kopen: waar let je op? (4)
Zonnepanelen kopen: waar let je op? (5) Zonnepanelen kopen: waar let je op? (6)
Zonnepanelen kopen: waar let je op? (7) Zonnepanelen kopen: waar let je op? (8)
Zonnepanelen kopen: waar let je op? (9) Zonnepanelen kopen: waar let je op? (10)

/

Stap 3: Na de plaatsing doen

En dan liggen de panelen eindelijk op je daken kan je gaan genieten van je zelf opgewekte stroom,. Maar: vergeet niet om eerst nog een paar laatste dingen te regelen.

De zonnepanelen aanmelden op Energieleveren.nl

Nadat de panelen geplaatst zijn, meld je ze aan op Energieleveren.nl. Dat is nodig om te zorgen dat je de vergoeding voor geleverde stroom krijgt. En de netbeheerder kan dan ook rekening houden met jouw zonnepanelen om het stroomnet zo efficiënt mogelijk te maken.

Als je de zonnepanelen aanmeldt, moet je ook het merk en type van de omvormer invullen. De site checkt dan of de omvormer aan de eisen voldoet. Op netbeheernederland.nl vind je een lijst met goedgekeurde omvormers.

Zonnepanelen aanmelden bij jouw energiebedrijf

Meld de zonnepanelen ook aan bij jouw energiebedrijf. Het bedrijf weet dan dat je stroom aan het elektriciteitsnet levert en kan die salderen of een terugleververgoeding betalen.

Let op: energiebedrijven mogen zelf de hoogte van de teruglever-vergoeding bepalen. Als je veel stroom produceert, kan het de moeite waard zijn om uit te zoeken welk bedrijf de hoogste vergoeding betaalt. Lees meer over de vergoeding op Kosten en opbrengst zonnepanelen.

FAQs

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie? ›

Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.

Is het verstandig om te investeren in zonnepanelen? ›

MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.

Hoeveel zonnepanelen is zinvol? ›

Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.

Wat is een betrouwbare zonnepanelen leverancier? ›

HomeQgo is één van de aanbieders waar je inzicht kan krijgen in de mogelijkheden. Zij brengen voor jou in kaart of het mogelijk is én hoeveel zonnepanelen er neergelegd kunnen worden. Zij werken alleen samen met installateurs die goede kwaliteit leveren.

Kun je onderhandelen over zonnepanelen? ›

Kan je zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Ja, dat kan.

Waarom zou je geen zonnepanelen nemen? ›

Financiële nadelen

De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.

Wat is beter Duitse of Chinese zonnepanelen? ›

Duitse of Chinese zonnepanelen

In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie.

Wat zijn de meest verkochte zonnepanelen? ›

De meest verkochte A-merken zonnepanelen in Nederland zijn de volgende topmerken:
  • Canadian Solar.
  • Centrosolar.
  • ET Solar.
  • Eurener.
  • Kyocera.
  • Mitsubishi.
  • Sanyo.
  • Sharp.

Wat is het nadeel van zonnepanelen? ›

Een van de grootste nadelen is de prijs van een zonnepaneel. Een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit is allesbehalve goedkoop. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meter zonnepanelen en de levensduur ervan.

Wat kosten 10 zonnepanelen 2022? ›

Kosten zonnepanelen 2022

Een set van 10 zonnepanelen kost in 2022 gemiddeld ongeveer €6.050 inclusief 21% btw en installatie. De btw kun je terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan €1.050 terug waardoor je kosten slechts €5.000 zijn.

Wat verandert er in 2022 voor zonnepanelen? ›

Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.

Wat kosten 10 zonnepanelen 2022? ›

Kosten zonnepanelen 2022

Een set van 10 zonnepanelen kost in 2022 gemiddeld ongeveer €6.050 inclusief 21% btw en installatie. De btw kun je terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan €1.050 terug waardoor je kosten slechts €5.000 zijn.

Wat kosten 10 zonnepanelen bij Essent? ›

Nu kosten 10 zonnepanelen van 325 Wp gemiddeld nog netto € 4.350. Dat is € 1,34 per Wp.

Hoeveel bespaar je met 10 zonnepanelen? ›

Met 10 zonnepanelen bespaar je al zo'n € 1033,- per jaar op jouw energierekening. Hoeveel je precies bespaart met zonnepanelen, hangt van allerlei factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit en het vermogen van jouw zonnepanelen.

Wat kosten 10 zonnepanelen met batterij? ›

Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je hier ongeveer voor betaalt. Gemiddeld kost een pakket van 10 zonnepanelen rond de €4.200. Dit is het bedrag exclusief btw, maar inclusief montage. De kosten voor zonnepanelen verschillen per leverancier en dit betekent dat je nooit 100% zekerheid hebt over de prijs.

Videos

1. 10 fouten bij het kopen van zonnepanelen
(OfferteAdviseur)
2. NOOIT ZOMAAR ZONNEPANELEN EN EEN WARMTEPOMP AANSCHAFFEN!
(Mijn Groene Woning)
3. Hoe kies ik een zonnepaneel? - Zonnepanelen kopen | Stralendgroen
(Stralendgroen)
4. De gevaren van zonnepanelen, zo mijd je de risico's - RTL NIEUWS
(RTL Nieuws)
5. FABELS #2 waarmee zonnepanelen verkopers jou proberen te overtuigen
(Mijn Groene Woning)
6. Beoordeling Ikea zonnepanelen | Beste zonnepanelen | Waar op letten bij aankoop zonnepanelen
(Tim Van Hulle)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated: 29/04/2023

Views: 5806

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.